Rokumentarni dani | ROKUMENTARNI DANI
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ROKUMENTARNI DANI

Poštovani prijatelji,

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na trodnevni događaj ROKUMENTARNI DANI, koji će se održati od 26-28. maja u Nikšiću. U njegovom fokusu su muzički dokumentarci.

Ova manifestacija, koja se po prvi put organizuje u Crnoj Gori, ima za cilj da rokenrol približi na jedan novi način. Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i oni drugih – najtužnjih priča.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja, tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako nas i našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi. Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, osim tri filma kojima je ovo prvo prikazivanje u Nikšiću.

Naravno, nećemo zaobići ni zanimljivu crnogorsku muzičku istoriju. Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja nam je posudila arhivski materijal, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960-1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to, zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori, kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promocijom novih audio izdanja crnogorskih autora.

I nećemo se zadržati samo na tome. Osim filmskog programa publika će imati prilike da uživa u  cjelodnevnim pratećim programima koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti. O svemu ovome, kao i o satnici manifestacije biće više riječi uskoro.

Zaštitni znak RD-a je djelo mladog i perspektivnog stripa autora i ilustratora iz Nikšića – Veljka Miljanića.

Organizatori manifestacije Rokumentarni dani su portal Bučan pas i JU Zahumlje, Nikšić.
Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.
Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan.
Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore i Pivare “Trebjesa”.