Rokumentarni dani | Dokumentarni filmovi
Detalji o dokumentarcima koji će se projektovati na festivalu: trajanje, reditelj, opis, zemlja i datum projekcije.
200
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-200,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Saznajte više o

FILMOVIMA

Viljuška puna ljubavi / 2016

Trajanje: 50’
Režija: Milica Jovčić i Aleksandra Milenković
Produkcija: AFC Beograd, Filmski Centar Srbije
Zemlja: Srbija
Projekcija: 26. maj – 19:15 | Blues bar

Film je snimljen u formi omnibusa i sadrži nekoliko priča o radu bendova “nove srpske scene”: Stuttgart Online, Repetitor, Kriške, Pionir 10 i Goribor. Film prati svakodnevicu, upornost i motivaciju za rad rokenrol grupa sa margine od kojih sun eke u međuvremenu postale regionalno i evropski zanimljive, a neke se tek povremeno oglase.

Crnogorska Arhiva

Trajanje: 90′
Zemlja: Crna Gora
Projekcija: 26. maj – 20:10 | Blues bar

U ovom segmentu programa koji smo sklopili uz ljubaznost Crnogorske kinoteke, i materijala iz ličnih arhiva domaćih audiofila, napravljen je pregled autorske muzike u periodu od 1960-ih do 1990-ih.

Manitua mi / 2017

Trajanje: 25’
Režija: Bučan pas
Produkcija: Media Soultion, Ground Loop & Bučan pas
Zemlja: Crna Gora
Projekcija: 26. maj – 21:50 | Blues bar

Kratki film o nikšićkom bendu Manitou donosi njihovu autentičnu priču uz živi studijski nastup. Projekat je rađen na volonterskoj bazi u saradnji portala Bučan pas, audio studija Ground Loop i produkcijske kuće Media Solution koji je prvenstveno zamišljen kao pilot za serijal live sessiona crnogorskih grupa i autora.

Mi plačemo iza tamnih naočara / 2012

Trajanje: 61’
Režija i produkcija: Marijan Cvetanović i Velimir Stojanović
Izvršni producent: Voyager Media
Zemlja: Srbija
Projekcija: 27. maj – 16:00 | JU Zahumlje

Film se bavi problemima Niške rock’n’roll scene, fokusiran pre svega na peroid posle raspada bivše SFRJ. Međutim, kroz kolaž različitih intervjua obrađuju se i različiti sociološki, kulturološki i politički problemi iz prošlosti, i način na koji se oni reflektuju na sadašnjost. Pored brojnih muzičara iz Niša, u filmu pričaju i muzički kritičari, poznate kolege iz beogradskih i novosadskih sastava, pisci, kao i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života grada na Nišavi.

Mizar – zvezda nade / 2014

Trajanje: 17’
Režija: Marko Džambazoski
Produkcija: FDU Skopje
Zemlja: Makedonija
Projekcija: 27. maj – 17:00 | JU Zahumlje

Film prožima odnos kultnog makedonskog sastava Mizar prema tadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji i tvrdoglavom željom članova da se stvari mijenjaju ka većoj slobodi mišljenja i izražavanja. I to ne samo u kulturi. Ovaj kratki dokumentarac obuhvata rad benda od osnivanja 1981. do 1986. Ujedno, ovo je period o burnom vremenu na muzičkom planu u nekadašnjoj Jugoslaviji, vremenu novog talasa i bujanja progresivnih snaga u rok muzici u tadašnjim centrima – Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. U filmu su korišćeni uglavnom neobjavljeni audio i video zapisi benda, što demo snimci, što zaboravljeni materijal iz arhive Makedonske radio-televizije.

Maske / 2014

Trajanje: 81’
Režija i produkcija: Brankica Drašković
Zemlja: Srbija
Projekcija: 27. maj – 17:30 | JU Zahumlje

Dugometražni dokumentarac “Maske” posvećen jeSlobodanu Tišmi. Ovo je film o umjetničkim maskama čovjeka, pjesnika, konceptualiste, muzičara, performera i pisca, koji želio to ili ne, već predstavlja svojevrsnu kulturnu baštinu Novog Sada. “On, zapravo, simbolizuje  one prave vrednosti koje su skrajnute u ovom spekatularizovanom društvu i surovom svetu u kome živimo”, kaže autorka.

Limunovo drvo / 2015

Trajanje: 71’
Režija i produkcija: Branko Radaković
Zemlja: Srbija
Projekcija: 27. maj – 19:00 | JU Zahumlje

Milan Mladenović svojom umjetničkom veličinom i danas intrigira i inspiriše. “Limunovo drvo” govori o onim najmanje poznatim danima njegovog muzičkog stvaralaštva, nježnim godinama budućeg frontmena jedne od najvećih jugoslovenskih grupa – Ekatarine Velike. Film je ujedno nepretenciozna oda jednoj bezbrižnoj mladosti u danas nepostojećoj državi i tačna identifikacija Mladenovićevih prapočetaka i njegove umjetničke DNK.

Jadranka / 2015

Trajanje: 17’
Režija: Branko Lazić
Produkcija: FDU Skopje
Zemlja: Makedonija
Projekcija: 27. maj – 21:15 | JU Zahumlje

Dokumentarno – biografski  film o pjevačici  Jadranki Stojaković. EX YU i japanska  pjevačka zvijezda, slikarka, izbjeglica pa onda apatrid, voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih. Manje je poznato  da je voljela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je uvijek sanjala na japanskom. Poslije nesreće na koncertu u  Japanu 2011. oboljela je od bolesti progresivnog odumiranja mišića. Film je zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji  tokom tri godine borbe sa neizlječivom bolešću. “Nema mjesta za tugu, nasvirala sam se”.

Tranzistor

Trajanje: 15’
Zemlja: Slovenija
Projekcija: 28. maj – 13:00 | JU Zahumlje

Kratki dokumentarac o ovom aparatu koji je nekada krasio svaki dom, a danas uglavnom police rijetkih pasioniranih kolekcionara. U vremenu digitalne reprodukcije zvuka, priča o analognim vremenima za nove generacije predstavlja nešto ravno SF iskustvu.

Zvuk lampaša / 2016

Trajanje: 15’
Režija: Anthonia Milcheva
Produkcija: Nezavisni filmski centar ’’Filmart’’
Zemlja: Srbija/Bugarska
Projekcija: 28. maj – 13:20 | JU Zahumlje

Dragan radi kao domar i čuvar u muzeju u Užicu, a nakon posla, više od 20 godina, u slobodno vrijeme, popravlja stare radio aparate. To je više od hobija. Radio aparati mu predstavljaju pravu strast, koju ne razumiju baš svi. Čak ni njegovi prijatelji.Film je snimljen tokom 11.Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija 2016” u Užicu.

Strip u Hrvatskoj

Trajanje: 6×10′
Režija: Irena Jukić Pranjić
Produkcija: Umjetnička organizacija Anima i HRT
Zemlja: Hrvatska
Projekcija: 28. maj – 13:45 | JU Zahumlje

Dokumentarni serijal “Strip u Hrvatskoj” predstavlja tamošnje strip-autore i grupe autora u nizu od trideset epizoda i upoznaje nas sa bogatom devedesetogodišnjom tradicijom hrvatskog stripa. Kroz razgovor s autorima i njihovim saradnicima  jasno se ističe značaj koji stripovska produkcija ima u umjetničkom, istorijskom i društvenom kontekstu. Za festival smo odabrali nekoliko epizoda iz ovog odličnog serijala, među kojima je i priča o legendi stripa Andriji Mauroviću koji je rođen u Crnoj Gori u mjestu Muo.

Sanjao sam o Smirnnoff Buffalu / 2007

Trajanje: 80’
Režija: Timur Makarević
Produkcija: SCAA/Gramofon
Zemlja: BiH
Projekcija: 28. maj – 18:00 | JU Zahumlje

Petorica prijatelja sa bine su otjerala članove jednog sarajevskog bojs benda riječju sikter i zasvirala. Od te noći u grupi, jednostavno nazvanoj SIkter, su svirali ili sa njom sarađivali lokalni underground heroji, muzičari, umjetnici, ali i Bono Vox, Lucciano Pavarotti, Brian Eno… Ovo je priča o usponu lokalnog benda na evropskoj sceni koji se dešava paralelno sa ratom u njihovoj rodnoj zemlji. Posebnu aktuelnost ovom deceniju starom filmu daje ovogodišnji prestanak rada, ovog, vjerovatno najsmjelijeg I najoriginalnijeg BiH benda.

No Smoking in Sarajevo / 2016

Trajanje: 70’
Režija: Gianluca Loffredo
Produkcija:
Grenouilles Productions
Zemlja: Italija/Francuska
Projekcija: 28. maj – 19:30 | JU Zahumlje

Istorija jugoslovenskog rok benda Zabranjeno Pušenje u filmu je prikazana kroz trojicu njegovih prvih članova Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, a njihova priča simbolično prikazuje ono što se zapravo desilo u Jugoslaviji u posljednjih 30 godina. U ovom italijansko-francuskom ostvarenju imamo priliku čuti tri strane priče, osvrt na prošlost iz ugla Seja, Neleta i Zene koji su povezani muzikom, a podijeljeni ratom koji je razorio čitavu zemlju.

| Rokumentarni dani | Nikšić 26-28 maj. 2017